MOBIL

Kukkantsunk bele a világon az első használt mobil telefon világába,Milyen is volt akkor?

A világ első mobiltelefonos hívását 1973. április 3-án kezdeményezte a motorolás Martin Cooper, aki Dr. Joel Engelt hívta fel a Bell Labs-nél. Ehhez azonban még csak egy nagyon kezdetleges mobiltelefon prototípust használtak, és ezt követően még tíz évet kellett várni arra, hogy felbukkanjon az első, immár kereskedelmi forgalomban is kapható mobil.

One World Mobile

A keresztségben DynaTAC 8000x nevet kapott készülék 1983-ban vált elérhetővé az amerikai piacon, ára pedig nem kevesebb mint 3995 dollár volt, ami mai árfolyamon számítva mintegy 1,1 millió forintos értéket képvisel, akkori értékét nézve viszont már több mint 2,5 millió forintot tesz ki.

One WOrld Mobiles

A forradalmi újdonságnak számító mobiltelefon hatalmas mérettel rendelkezett, LED-es kijelzője azonban még igen parányi volt, és hát az üzemideje is hagyott némi kívánni valót maga után. A beépített akkumulátor egy feltöltéssel mintegy 30 perces beszélgetési időt, illetve maximum 8 órás készenléti időt biztosított. A 790 gramm tömegű, illetve antenna nélkül 25 centiméter hosszú ősmobil memóriájában harminc névjegyzék bejegyzést lehetett eltárolni.

Változatosság kedvéért megmutatjuk napjainkban használt csúcs készülékeket is

iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max

Iphone XS

A lenyűgöző design, a nagy teljesítményű belső hardver, a csúcskategóriás kamerarendszer és a tökéletesen kivitelezett Next-gen funkciók, mint az Face ID, az Apple iPhone X jelenleg a világ legjobb telefonjává teszik az iPhone-X-et. Hardver és szoftver tökéletes házassága, amivel az Apple még mindig sikeresen megveri az olyan vetélytársait is, mint a hardveresen erősebb Samsung Galaxy Note 9.

Természetesen a minőségnek megvan az (igen borsos) ára: a készülék átlagosan £999-ba kerül, amivel az iPhone az „az év legdrágább telefonja” nevet is megnyerte magának.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20

A világ leggyorsabb Kirin 980 processzorra, lenyűgöző FullView 6,1 hüvelyk képátlójú OLED kijelző HDR felbontással, prémium tripla Leica kamera rendszer, legújabb generációs kijelzőbe rejtett ujjlenyomat olvasó, hosszú üzemidőt biztosító 4200 mAh-ás akkumulátor, mindez Android 9.0 Pie rendszeren.

Az egész Huawei Mate 20 Pro csomag annyira stílusos és tökéletesen egyben van (az Apple iPhone-jainál megszokott minőségben), hogy még a szőrős szívűeknek is nehéz rajta fogást találni,ha egy prémium Androidos telefont keresnek a piacon.

ÉRINTŐKÉPERNYŐ LÉTREJÖTTE

Az érintőképernyő egy olyan interaktív vizuális megjelenítő és egyben adatbeviteli felület, amelyet ha megérintenek, meghatározza az érintés koordinátáit és ennek alapján vezérelhető az érintőképernyővel ellátott eszköz. Érintőképernyőről akkor beszélhetünk, ha nem használunk közvetítő perifériát (pl.: egér vagy érintésérzékeny rajzpad), hanem közvetlenül érintjük meg a képernyőt, ujjal vagy egy passzív segédeszközzel.

A technológia alapjai az 1960-as évekbe nyúlnak vissza, de igazi fellendülést a ’90-es években a PDA eszközök megjelenése hozta, ami után a GPS-t használó érintőképernyős navigátorok (PNA), majd az okostelefonok, hordozható médialejátszók és táblagépek kifejlesztésének köszönhetően sikerük töretlen maradt. Mivel a két leggyakrabban használt megoldást, a rezisztív és a kapacitív technológiát korán levédték, így a szabadalmi oltalmuk már lejárt, tehát bárki által szabadon használhatóak.

Számítógép-komponensek
Beviteli eszközökBillentyűzet Lapolvasó Mikrofon Pointing device Digitális rajztábla Botkormány Fényceruza Egér Optikai Pointing stick Tapipad Érintőképernyő Trackball Frissíthető Braille-kijelzőHangkártya Webkamera Softcam Videokártya
Kimeneti eszközökMonitor Frissíthető Braille-kijelző Nyomtató Hangszóró Plotter Hangkártya Videokártya
Hordozható adattárolókOptikai lemez CD DVD Blu-ray Disk pack Hajlékonylemez Memóriakártya Pendrive
SzámítógépházCentral processing unit (CPU) HDD / SSD / SSHD Alaplap Hálózati kártya Tápegység RAM Faxmodem Bővítőkártya
PortokEthernet FireWire (IEEE 1394) Párhuzamos port Soros port PS/2 port USB Thunderbolt HDMI / DVI / VGA eSATA Audio jack

Működési elv

Az érintőképernyők általános működési elve, hogy egy hagyományos kijelző fölé átlátszó érzékelő réteg kerül. Habár e két eszközt összeépítik, működés szempontjából lényegében különálló egységek. Ha a hagyományos kijelzőn látható egy ikon, amit „megnyom” a készülék használója, akkor így a kijelző felett lévő érzékelő réteghez ér hozzá. A behatás miatt az érzékelő felület egy pontján valamilyen eltérés keletkezik az alapállapothoz képest. Ezt a jelet aztán a készülék adatfeldolgozó egysége kiértékeli és meghatározza, hogy az érzékelőlapon a nyomás helye pontosan melyik ikonnak felel meg az alatta lévő hagyományos kijelzőn és a készülék szoftvere végrehajtja a „nyomási” eseményhez rendelt feladatot. Így azt az érzetet kelti, mintha a felhasználó közvetlenül az ikont nyomta volna meg.


Technológiai megoldások

A rezisztív érintőképernyő működési elve: 1. átlátszó műanyag rugalmas felület, 2. átlátszó elektromos vezető réteg, 3. szigetelő pontok, 4. levegő, 5. elválasztó üveg, 6. képernyő (LCD)

A különböző technológiáknak megvolt a maguk csúcsidőszaka, de egy-egy technológiaváltás nem jelenti a korábbi technológia végét. Már csak azért sem, mert a különféle alapelven működő eljárásokat időnként újragondolják és habár az alapelv megmarad, az új megoldások más, korszerűbb megközelítést alkalmaznak. Például az 1970-80-as években gyakori volt az infravörös optikai megoldás, amit a kereskedelemben felváltott a rezisztív, majd kapacitív elven működő érintőképernyő, de új kísérletek folynak teljesen átdolgozott – az érintő lap alá helyezett merőleges – infravörös érzékelőkkel.