Levelezés

2019.02.12. Off By szerver00

A számítógép-felhasználók közötti kommunikáció elterjedt for­mája az elektronikus levelezés. Az elektronikus levél köz­is­mert­té vált idegen megnevezése az e-mail. Előnye, hogy le­ve­leit kevesebb munkával, gyorsabban, gyakorlatilag ingyen jut­tat­hat­ja célba. Elküldött leveleit újra elolvashatja, sok példányban el­küld­heti más ismerősei számára is. A levéllel csatolt fájlokat (ké­peket, videókat, hangfelvételeket) is küldhet ismerőseinek, ba­rátainak.
Elektronikus levelezéshez használhat levelezőprogramot, vagy vá­laszthat az egyre nagyobb számban jelenlévő ingyenes we­bes le­ve­lezést biztosító szolgáltatók közül. A levelezés meg­kez­dé­sé­hez azonban mindenekelőtt szüksége van egy e-mail címre, amely a postai cím internetes megfelelője. Az e-mail címére kül­dött leveleket Ön fogja megkapni.
E-mail cím regisztrálására két lehetőség is van. Egyrészt az in­ternet-szolgáltatónál biztosít az Ön számára egy e-mail címet. Ezt a megoldást egyre ritkábban használják az internetezők, mi­vel ha Ön szolgáltatót vált, úgy az e-mail címe is megváltozik. Az e-mail cím azonban központi fontosságú az internetes élet­ben, és körülbelül annyi munkába kerül mindenhol jelölni az e-mail cím változását, mint egy költözés után bejelenteni a cím­vál­tozást minden releváns intézménynek.
A másik lehetőség a (gyakran ingyenes) böngészőből elérhető e-mail szolgáltatók használata. Ennek előnye, hogy leveleinket bár­honnan elolvashatjuk, ahol van internet és egy számítógép. A le­velek elvesztésének esélye kisebb, mivel azok a fehasználó számítógépének meg­hibásodása esetén sem vesznek el, míg a szolgáltatók szerverén rendszerint rendszeres adatmentés van.
Ha Ön ingyenes webes szolgáltató mellett dönt, számtalan le­he­tőség közül választhat. Ilyen például a Gmail, Yahoo! Mail, c2.hu, Freemail, Indamail,  stb.
Az egyik legnagyobb szolgáltató jelenleg a Gmail, így ezen mutatjuk be a szolgáltatás működését. Új postafiókot nyitni legegyszerűbben a http://gmail.com címen lehet.
A „Fiók létrehozása” gomb megnyomása után a megfelelő mezőket értelemszerűen ki kell tölteni, majd az „Elfogadom. Készüljön el a fiókom.” gombot megnyomni. A fiók létrehozása oldalon a különböző kérdésekhez magyarázatok, példák tartoznak, hogy megkönnyítsék a regisztrációt.
A fenti címen a korábban megadott felhasználói név és jelszó beírásával majd a Bejelentkezés gombra kattintva be­léphet saját postafiókjába. Itt láthatja első beérkezett e-mail­jét, me­lyet a Gmail szolgáltató küld minden felhasználónak üdvözlésül.