HARDVER

Számítástechnika Története

A számítógépek a kézzel működtetett eszközökből a lyukkártyás, majd az előre programozott számítógépek irányába fejlődtek ,
A számítógép történetével szorosan összefügg a számítógépet alkotó részegységek története, mint például a processzor, a központi memória, a háttértár, az input és output eszközök.

A számítógép sebességének, kapacitásának növekedése, méretének és költségének (beszerzés és üzemeltetés) csökkenése a számítógép történetének egyik legmeghatározóbb eleme.

Az első ismert mechanikus számológép, az abakusz, kb. 5000 éves. Eszközöket egyébként kb. 300 000 éve használ az emberiség, míg a számfogalmat vélhetően körülbelül 30 000 éve ismeri. Az abakusz a bonyolultabb számításokhoz nem elegendő, mert túlságosan lassú.

John Napier Murchiston (1550–1617) az úgynevezett Napier-csontok segítségével gépesítette a szorzás műveletét.

Napjainkban a legjobb személyi számítógép bármilyen használatra

Titan nevű szuperszámítógép

Titan Computer

Az Oak Ridge National Laboratory bejelentette, hogy üzembe állt a Titan nevű szuperszámítógép, mely formálisan már átvette a koronát a leggyorsabb rendszerek között, és jó esélye van az energiahatékonyság szempontjából is igazán maradandót alkotni.

Titan Group COmputer

A rendszert a Cray szakaszosan építi, így az első fázisban a Jaguar XT5-ös alapjait az XK6 váltotta le. Ennek megfelelően a 18 688 darab node-ból álló szuperszámítógép, alapja egy-egy 16 maggal operáló, Bulldozer architektúrára épülő AMD Opteron 6274-es processzor, 32 GB memória társaságában. Ez összesen 299 008 processzormagot jelent.

A második fázis még jelenleg is zajlik, de két hónappal korábban a Cray már ecsetelte, hogy megérkeztek az első Tesla K20 gyorsítók, amelyeket a friss bejelentés értelmében sikerült megfelelően bekonfigurálni, így megkezdődött a rendszer feltöltése NVIDIA Tesla K20 kártyákkal. Ennek hála az Oak Ridge National Laboratory mostantól Titan néven hívja a szuperszámítógépet, és az XK6-os alapok is XK7-re módosultak, ami lényegében a Tesla K20 beköltözését jelenti. A memória összkapacitása teljes kiépítésben 710 TB lesz, amiből 598 TB-ot az Opteronok adnak, míg a maradékot a Tesla gyorsítók.

AHONNAN INDUL A HARDVER FOLYAMAT

ALAPLAP

Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.

A számítógép elektronikus elemei az alaplapra vagy alapkártyára vannak építve. Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el. Ezek az elemek, illetve a kialakított csatlakozók eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mekkora a RAM memória, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta, milyen a felhasználható memória típusa és maximális mérete stb. Az alaplapon olyan csatlakozók is találhatók, amelyek a „külső” kapcsolatokra szolgálnak: tápfeszültség, billentyűzet, egér csatlakozó, gombakkumulátor helye a CMOS RAM számára. Ugyancsak ide kapcsolódnak a számítógép előlapján található jelzőfények érintkezői, a házon található kapcsolók, stb.

A legtöbb mai PC-n az alaplapra rögzíthető (azaz nem beépítve található) a mikroprocesszor, a RAM memória, a VGA, és egyéb bővítőeszközök a megfelelő foglalatokon, síneken, csatlakozókon. Az ATX szabványú számítógép-házak elterjedésével, és gyakorlati egyeduralmával összhangban a legtöbb külső (azaz a gép házán kívülre mutató) csatlakozó egy meghatározott méretű és helyzetű úgynevezett hátlapi csatlakozóra került. Itt a legtöbb esetben a következőket találjuk:

 • Lila PS/2 a billentyűzet, zöld PS/2 az egér számára
 • 2-4 (ritkán több) USB 1.1/2.0/3.0/3.1(Type-C)
 • 3 vagy több 3,5 mm-es jack hangszóró kimenet(ek), vonali bemenet (line-in) és mikrofon (mic) bemenet
 • integrált VGA esetén D-SUB, és/vagy DVI és/vagy HDMI és/vagy DisplayPort
 • integrált hálózati kártya esetén általában 1 db RJ-45 UTP csatlakozó
 • egyre ritkábban: 1 db párhuzamos nyomtatóport, 1 vagy 2 db soros port

Az alaplapokon általában megtalálható elemek:

 • processzorfoglalat (általában egy, néha több processzor számára) esetleg maga a processzor,
 • RAM memóriahelyek,
 • ROM BIOS (csak olvasható memória, amely tápfeszültség nélkül is megőrzi tartalmát),
 • lapkakészlet (a memóriavezérlőt, a háttértárak illesztését és kezelését végző vezérlőt, a PCI-hidat, a valós idejű órát, a közvetlen memória-hozzáférést irányító DMA-vezérlőt, az infravörös átvitelre szolgáló kapu vezérlőjét, a billentyűzetvezérlőt, az egérvezérlőt stb. tartalmazza),
 • akkumulátor vagy elem (a gép kikapcsolt vagy áramtalanított állapotában is működő órát és a CMOS RAM-ot látja el energiával),
 • CMOS RAM (statikus memória),
 • bővítőkártya foglalatok,
 • belső és külső csatolók,
 • feszültségkonvertálók és -stabilizálók,
 • áthidaló kapcsolók (jumperek), állapotjelző LED-ek stb.