Chat,Videó telefonálás

2019.02.12. Off By szerver00

Az internet lehetőséget biztosít családjával, barátaival való va­lós­idejű beszélgetések folytatására is. Ezek általában egyszerű szö­veges üzenetek (chat), de lehetőség van hang vagy video-be­szélgetésekre is. Ehhez használható például az ingyenesen le­tölt­hető Windows Live Messenger (röviden: MSN) program.
Az MSN használatához új felhasználóként regisztrálnia kell. A program letelepítése és indítása után a bejelentkezési képernyőn a „Re­gisztrálja magát” gomb megnyomásával kezdeményezhető a re­gisztráció. Korábban már szó volt róla, hogy az e-mail cím köz­ponti szerepet tölt be az internetezés során. Az MSN-en tör­ténő regisztráció alapja az e-mail cím. Ennek segítségével ta­lál­hatják meg Önt ismerősei, valamint Ön is ismerősei e-mail cí­me alapján beszélgethet velük.
A bejelentkezési képernyőn lévő „Név tárolása” és „Jelszó tá­ro­lása” négyzeteket bepipálva bejelentkezéskor a számítógép au­to­ma­tikusan kitölti a felhasználónév és jelszó mezőket. Ebben az eset­ben Önnek nem kell minden alkalommal begépelnie az e-mail címét és a jelszavát. Ez azonban könnyen oda vezethet, hogy a jelszavát elfelejti, ezért érdemes minden jelszót biz­ton­sá­gos helyre felírni.
Amennyiben nem szeret gépelni, hanem inkább szóban be­szél­getne partnerével, abban az esetben a Messengerrel ezt is meg­teheti (bár a legnépszerűbb internetes telefonálós szoftver a Skype). Ha pedig látni is szeretné azt, akivel beszélget, akkor web­kamerára is szüksége lesz.
A program egy listában mutatja meg Önnek, hogy mely is­me­rősei interneteznek épp, így velük bármikor tud beszélgetést kez­deményezni. A beszélgetés elkezdéséhez az online partnerek kö­zül ki kell választania az illető partner nevét. A partner pik­to­gramján dupla kattintással kattintva megnyílik a chat felület. A chat felület alsó üres sávjába gépelje be üzenetét, majd nyomja meg az enter billentyűt.